Lizzie Kalliga

Lizzie Kalliga

Περιγράφει η Μαρία Καραχρήστου την αφορμή για ένα ταξίδι. – Γράφει η Λίζη Καλλιγά για την έκθεση της, στις Σπέτσες.

Χαϊδεύω τον βασιλικό στο μπαλκόνι. Οι διακοπές μου δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, έχω και τον Chet Baker να μου το υπενθυμίζει: «Almost blue.» Τα έργα της Λίζη Καλλιγά ξεπροβάλουν, αναπάντεχα, τα μεσημέρια, στο διαδίκτυο, σαν ευρήματα στην άμμο, σαν μικρές δροσερές αλμυρές σταγόνες νερού στο σώμα. Ταξιδεύω με τις ώρες, κοιτώντας τα έργα της, αρχείο και συλλογή στιγμών σε πετρούλες και  γυαλιά, κομμάτια – θραύσματα – καλοκαιρινά αναμνηστικά, που μου ξυπνούν παιδικές, εφηβικές, μνήμες, ανεμελιάς,  καλοκαιρινής απόλαυσης και ραστώνης.  Σε κάθε έργο, σε κάθε θραύσμα, αναπολώ και αντιστοιχίζω, μια εικόνα:  Στις πετρούλες τις φαγωμένες από την αλμύρα, θυμάμαι την γεύση του αλατιού στο στόμα και τα δάχτυλα,  μπαμπακιασμένα απ’ το νερό. Γυαλιά πράσινα, ξεβρασμένα απ’ το κύμα, λαμπυρίζουν στο φώς, σαν εφηβικά πάρτυ με μπύρες.

Ένα κομμάτι από πορσελάνινο πιάτο, τα γεμιστά της μαμάς. Στα κεραμικά, λιάζεται ο σγουρός βασιλικός, σαν νωχελικό γατί σε μεσημεριάτικη σιέστα. Υφάσματα από ρούχα που στεγνώνουν, μαγιό και πετσέτες, από κορίτσια και αγόρια στον ήλιο, που κάθονται στα πεζούλια και πίνουν ελληνικό καφέ δίπλα στις βουκαμβίλιες, ενώ οι γιαγιάδες λένε συνωμοτικά τον καφέ, κάνοντας τον σταυρό τους, για το μάτι.  Σπαράγματα νησιού και μνήμες, είναι εκεί κομμάτι – κομμάτι μαζεμένα με ευλάβεια και προσοχή ταξινομημένα, σαν σε εικόνες από ουρανό και γη,  σαν απόδειξη για όλα τα ανέμελα παιδικά και εφηβικά καλοκαίρια που ζήσαμε.  Αν το Καλοκαίρι είχε «σώμα» θα ήταν τα έργα της, σκέφτομαι. Και όλα αυτά μου φαίνονται ιδανικά για να  πάμε στις Σπέτσες!

Εδώ το κείμενο, που έγραψε και μας εξηγεί αναλυτικά, για τα ευρήματα της, την μεθοδολογία της, απολαυστικό, όπως τα έργα της:

Γράφει η Λίζη Καλλιγά

«ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ, έχουν γίνει τα καλοκαίρια στις Σπέτσες από το 2013-2020. Όλα τα «Ευρήματα», είναι από τις παραλίες του νησιού, τα μαζεύω πολλά χρόνια, διάφορα υλικά, γυαλάκια, κεραμικά, σπασμένα πιάτα, κομματάκια πλαστικά κλπ. Μια συνήθεια καθόλου πρωτότυπη, όλοι μας νομίζω, από παιδιά, έχουμε μαζέψει τέτοια από τις παραλίες τα καλοκαίρια. Φυλαγμένα σε πολλά κουτιά, ταξινομημένα κατά είδος, λίγο σαν αρχαιολόγος, αποτελούν το υλικό αυτών των έργων. Κολλημένα πάνω σε κόντρα πλακέ, μερικά με χρωματισμένο φόντο,, κλεισμένα σε ξύλινα πλαίσια, έχουν διάφορα μεγέθη και σχήματα. Κάθε χρονιά, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, ανάλογα τι ήθελα να κάνω. Δηλαδή τα υλικά αυτά, λειτουργούσαν σαν την παλέτα του ζωγράφου με τα χρώματα. Η ενασχόληση μου με τέτοια υλικά, είναι πολύ παλαιότερη, γύρω στο 2002 άρχισε με την συλλογή, σπασμένων μωσαϊκών από πατώματα σπιτιών, στρογγυλεμένων από την θάλασσα. Είχα κάνει μια έκθεση το 2003 με Τίτλο: «ΜΩΣΑΙΚΑ» και ένα ARTISTBOOK, καθώς και φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους από τα κομμάτια αυτά. Ίσως η αγάπη μου για την αρχαιολογία, που διατρέχει σχεδόν όλη μου την δουλειά, είναι η βασική αιτία για όλα αυτά. ( Ιερά Οδός-Αφροδίτη της Μήλου- Νέα Ζωή-Μετοίκηση). Τα «Ευρήματα» είναι μια σύγχρονη αρχαιολογία, υπολείμματα σύγχρονου παρελθόντος, που αντί να σκάβω να τα βρω, μου τα φέρνει η θάλασσα, τα καλοκαίρια. Επειδή μένω πλέον μόνιμα στο νησί, από τον Μάρτιο 2020, λόγω της πανδημίας επέλεξα να εκθέσω τα έργα αυτά, εδώ στο νησί των Σπετσών, στον φιλόξενο χώρο, εστιατόριο Ορλώφ, στο Παλιό Λιμάνι, που εδώ και χρόνια , κάνει εκθέσεις τα καλοκαίρια, κυρίως με θέματα Σπετσιώτικα. Ευχαριστώ πολύ τον Χρήστο Ορλώφ για την φιλοξενία των έργων μου στο χώρο του.»

Λίζη Καλλιγά

Σπέτσες 2021

ΕΥΡΗΜΑΤΑ 2013-2020

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΟΡΛΩΦ-ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ-ΣΠΕΤΣΕΣ.

20-30  ΙΟΥΛΙΟΥ και 12-22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021.

LIZZIE CALLIGAS WORKS: http://lizziecalligas.blogspot.com/

lizica@otenet.gr