Νίκος Παπαδημητρίου

Νίκος Παπαδημητρίου

γράφει η Μαρία Καραχρήστου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακου τον ήχο σπάζει πέτρες
Και πέφτουνε πεφτάστερα στους στίβους
Στα γήπεδα πηδούν οι μπάλες
Σαν μπάλες ρούγκμπι σαν πεπόνια
Κομψές κυρίες στις κερκίδες
Και κορασίδες με pull-over
Χειροκροτούν κι όλο φωνάζουνε
«Goal! Goal! στα δίχτυα των εχθρών
Όχι ποτέ στα δίχτυα του θανάτου.

(Η σήμερον ως αύριον και ως χθες, Άγρα, Αθήνα 1984)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ – Ηχώ

Θα ήθελα να μην υπάρχει ούτε τέλος ούτε παιχνίδι. Να μην υπάρχει το αναπόφευκτο και οι κανόνες.

Κάθε τέλος σε κάθε παιχνίδι έχει έναν νικητή και έναν ηττημένο. Ως αναπόφευκτο το δίπολο,  χαρά και θλίψη. Η νίκη δοξάζεται από τους νικητές και οι ηττημένοι γλύφουν τις πληγές τους, ορθολογικά ή μεταφυσικά. Στο μεσοδιάστημα του δίπολου, υπάρχουν  χρώματα και  σχήματα σε ιδρώτα και φανέλες. Στο μεσοδιάστημα, οι ίντριγκες, οι συμμαχίες, οι προστριβές, οι προκαταλήψεις , τα γούρια, τα τάματα, οι προσευχές, τα δεδομένα και ο σχεδιασμός. Ο Νίκος Παπαδημητρίου, ασχολείται με το σχέδιο. Ερευνά τις μεθόδους και πρακτικές του αγώνα. Σχεδιάζει και χρωματίζει, πλάθει και συνθέτει νοήματα και σκέψεις, κανόνες και πρακτικές του πραγματικού με έναν σταθερά αφαιρετικό εικαστικό λόγο, αφήνοντας το έργο δυνητικά ανοιχτό ως το τέλος.

Johann Strauss II / “voices of spring”, plexiglass cover, 125 x 32 x 32 cm, χειροποίητη κατασκευή μοντέλου Hassegawa 1:24, ξύλινο βάθρο με ηχοσύστημα, Johann Strauss II / “voices of spring”, plexi glass κάλυμα, 125 x 32 x 32 εκ., 2020

Το τέλος του παιχνιδιού ως ταξίδι είναι αναπόφευκτο, ας είναι τουλάχιστον Καβαφικό, προσπερνώντας  σειρήνες και δυστοπίες, όσο το δυνατόν λιγότερα τραυματικό ή έστω υποφερτό.

Άς ελπίσουμε λοιπόν σε χάδι και νερό. Με το βλέμμα μια φορά στην γη και δυό στον ουρανό. Για να λήξει η παρτίδα υπέρ μας.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσο εικονογραφημένο έντυπο  με τα έργα της έκθεσης,  το κείμενο της εισαγωγής υπογράφει ο Ιστορικός Τέχνης Γιάννης Μπόλης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The end of the game

ekfrasi yianna-grammatopoulou gallery

15 Μαΐου – 12 Ιουνίου 2021

Βαλαωρίτου 9α, 10671

τηλ: 2103607598

email: info@ekfrasi-art.gr

www.ekfrasi-art.gr